Typhoon – Hemel Valt

OPENHEID – Hey liedje, deed het pijn toen je uit de hemel viel? Geen betere song om dit blog mee te openen dan Hemel Valt. Zeven jaar moest de wereld wachten op een opvolger van Typhoon’s debuutalbum Tussen Licht en Lucht. De Zwolse rapper maakt wel meteen een comeback met de kracht van een, een, nou ja bedenk zelf maar een toepasselijk heftig natuurverschijnsel. Als luisteraar van Lobi Da Basi (liefde is de baas) weet je geen moment wat je het volgende nummer kan verwachten. Grootste verrassing op het album is misschien wel het meedoen van zanger André Manuel (wie?), wereldberoemd in Diepenheim en omstreken. Maar ik focus me voor dit blog dus even op de eerste single: Hemel Valt.

Veel moderne hiphop heeft als voornaamste kracht een knalharde beat. Lyrics zijn natuurlijk wel vaker goed verzorgd, maar worden overschreeuwd. Zo niet bij Typhoon. De teksten en de muziek horen bij elkaar. ‘Maar als de hemel valt zullen we het samen moeten dragen’, praatzingt hij zelf in het refrein. Met écht live ingespeelde instrumenten in plaats van computergeluiden heeft ‘ie sowieso al een streepje voor. En dan houdt hij het ook niet bij een basgitaar en drums, hier horen we toch echt een fijn trompetje.

De belangrijkste reden dat de teksten zo opvallen, is dat ze zo verhelderend eerlijk zijn. Hier geen typisch borstgeklop over dure auto’s en gewillige vrouwen, Ty (fans mogen afkorten) komt in dit nummer al binnen een minuut met een zin als ‘Liefde geven is makkelijk, maar ontvangen van een ander kaliber’. En wat te denken van dit kijkje in de ziel:

En ik ben dankbaar voor mijn lach
Als ik dat niet had was ik depri, of suïcidaal

Op het album blijft hij emotionele thema’s aansnijden, de diepgang zoeken. Een seksloze relatie, de immense druk van stress, dat andere grote thema naast de liefde: de dood. Een nummer dat net zo goed hier bovenaan het blog had kunnen staan, is Van de Regen naar de Zon. Daarin bezingt hij alle zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis, maar ook de positieve kanten.  Maxima en Willem-Alexander mochten het al eens van dichtbij aanhoren.

Hitje Bumaye (uit 2009) met big band New Cool Collective staat op het moment van schrijven op een kleine 800 duizend views. Het zou zomaar kunnen dat met Lobi da Basi het laatste stapje naar de absolute top van de Nederlandse hiphop wordt gemaakt. De ontvangst is in ieder geval meer dan positief. 3voor12 maakte hem tot album van de week, State Magazine legt zelfs de link met een Amerikaanse rapper die ook ooit zeven jaar op zijn tweede soloalbum liet wachten: Dr. Dre.

Zoveel druk zou ik Typhoon niet op willen leggen, bovendien is Dre bij uitstek een rapper die wél voor een groot deel op zijn beats leunt. Het is wel hopen dat een eventueel derde album niet nog eens zeven jaar op zich laat wachten. Om eerlijk te zijn, ik laat me graag eerder nog eens zo verrassen.

P.S. Voor de voetballiefhebbers, is het iemand wel eens opgevallen dat Typhoon bijna precies hetzelfde praat als de spits van het Nederlands Elftal? Als ik iets handiger was met sound-editingsoftware pakte ik een beat van Lobi (fans mogen afkorten) en zette er een interview met Robin van Persie onder.

P.P.S. Waardeer je dit maar kun je het totaal niet plaatsen in de muziekgeschiedenis? De mensen van Perfects.nl zijn zo vriendelijk geweest om een ‘Perfect if you like Lobi da Basi’-playlist te maken. Met onder meer Gil-Scott Heron, Q-Tip en menig Zwolse collega. Waarover misschien een volgend blog meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s