Elliott Smith – Miss Misery

MELANCHOLIE – Het verhaal over dit liedje is een treurige. Voor mij persoonlijk is het summum van popmuziek het werk van singer/songwriter Elliott Smith. Ongeveer iedere noot, iedere overgang en iedere zanglijn die hij ooit gecomponeerd heeft is in mijn oren briljant. Maar vrolijk is anders, een nachtmerrie van Ebenezer Scrooge is opgewekter dan een gemiddelde Smith-liedje.

Ondanks zijn cultstatus in sommige kringen heeft de Amerikaanse zanger nooit echt mainstream succes gehad. Misschien lag het aan zijn stem, misschien aan zijn drugs- en drankmisbruik, misschien aan zijn depressies. Met Miss Misery kwam hij nog het dichtst in de buurt van de fame. De elitaire snob in mij zou liever een origineler favoriet nummer hebben gehad, maar het heeft zo’n verdomde mooie opbouw en melodie. Om over de tekst nog maar te spreken. Het gaat dieper dan verdrietig. Het is een schreeuw om hulp.

I’ll fake it through the day
With some help from Johnny Walker Red
Send the poison rain down the drain
To put bad thoughts in my head

Halverwege de jaren ’90 werkte Gus van Sant aan zijn film Good Will Hunting. Via via kreeg hij de muziek van plaatsgenoot Smith (Portland, Oregon) in handen. Hij gebruikte vier van zijn nummers en vroeg (achteraf) toestemming. Alleen een originele soundtrack ontbrak nog. Smith schreef toen het prijsnummer na het zien van de film bij Van Sant thuis, zo vertelde de regisseur ooit aan Boston Magazine. ‘We wanted an original song. The ones that we were using had already been released. So we asked him whether he could write something. So he wrote it after he watched the movie.’

Good Will Hunting was een succes, won twee Oscars en werd daarnaast nog zeven keer genomineerd. Helaas waren de Oscars van 1998 het jaar van Titanic, anders had de score nog hoger kunnen aanvallen. Ook Elliott Smith ging daardoor het schip in, want hij moest de Academy Award voor beste originele liedje laten aan Celine Dion. Wel mocht hij op het gala mogen spelen, net voordat de betreffende Oscar wordt uitgereikt.

Het zou één van de pijnlijkste momenten in showbizz-geschiedenis kunnen zijn. De mediaschuwe Smith is beland in een wereld ver van zijn comfortzone. Het gigantische Samuel Goldwyn Theater is compleet gevuld met filmsterren, waarvan hij waarschijnlijk alleen door Good Will Hunting-acteurs/schrijvers Matt Damon en Ben Affleck zou worden herkend. Van de vijf genomineerden is hij de enige met een rustig liedje, de anderen zijn stuk voor stuk bombastisch uitgesponnen epen met ontelbare instrumenten. Hij staat moederziel alleen op het immense podium, in een strak wit pak. Zijn gitaar is de enige houvast. Oke, er staat voor de gelegenheid een bandje met wat ondersteunende strijkers op, maar dat verhult de visuele eenzaamheid niet.

Als hij zich met (nog meer dan anders) krakende stem door het nummer heeft geworsteld  is het aan Madonna om de envelop met de winnaar te openen. Haar reactie als ze leest dat de prijs naar My Heart Will Go On gaat: ‘What a shocker’.

Het is wel het begin van iets meer bekendheid en erkenning voor Smith, of hij wil of niet. Hij tekent bij het grote label Dream Works. Maar, zoals hij in een interview (aanrader!) met onze eigen Jan-Douwe Kroeske zegt: ‘I’m the wrong kind of person to be really big and famous’. Ook hier is Smith verre van het zonnetje in huis.

To vanish into oblivion
Is easy to do
And I try to be, but you know me
I come back when you want me to
Do you miss me, Miss Misery
Like you say you do?

Het is een zoveelste voorteken van het onvermijdelijke. De jaren erna blijft hij worstelen met de wereld die niet de zijne is. Niet alleen met de bekendheid, maar met de hele wereld. Op 21 oktober 2003 beëindigt Elliott Smith zijn leven met een mes. Ik zei al, dit verhaal is een treurige. Maar soms leveren treurige verhalen wel prachtige muziek op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s